
Ik zwem, fiets en loop voor longfibrose
Els NijzinkMet mijn bootcampclub is het idee ontstaan om mee te doen aan een triathlon. Als steun in de rug wil ik me laten sponsoren voor onderzoek naar een medicijn tegen longfibrose. Longfibrose is een ziekte waarbij zich bindweefsel vormt in de longen. Tijdens het bootcampen bij Liv&Joy kwam de Triathlon in Hoofddorp ter sprake. Misschien een leuke uitdaging om aan mee te doen. Nu ben ik niet zo'n held met zwemmen en ook hardlopen en fietsen zijn niet mijn sterkste kanten. Dus ik was op z'n zachtst gezegd niet direct enthousiast. Maar na wat gepieker denk ik dat het leuk is om me te laten sponsoren als extra steun in de rug. Welk beter doel is er dan voor mij dan onderzoek naar longfibrose. Aangezien Marcel (mijn man) deze ziekte heeft. Marcel heeft een erfelijke variant van longfibrose waar tot nu toe nog geen medicijn voor is. Ik ga vanaf 1 februari starten met zwemtrainingen, en fiets en loop me fit. Op 20 mei ga ik dan van start bij de Triathlon in Hoofddorp op de sprintafstand. Hier moet ik 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Hopelijk wil u mij sponsoren zodat we samen onderzoek naar een medicijn tegen longfibrose steunen!!
Help mee om kapotte longen te repareren!
Het is dé droom van iedereen met een longziekte: dat kapotte longen weer gerepareerd kunnen worden. Grote kans dat dit in de toekomst kan. Dankzij het onderzoek naar groeifactoren waar Dr. Reinoud Gosens aan werkt.
Het toekomstige medicijn tegen de longziekte COPD zit misschien al verborgen in het menselijk lichaam. Wnt-groeifactoren, zo heten de stofjes die Reinoud Gosens in de toekomst hoopt in te zetten tegen de aandoening. ‘Het zijn eiwitten die in elke cel van je lichaam zitten. Maar soms werken ze niet goed meer’, zegt de onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Het zou geweldig zijn als we de aanmaak van deze stoffen kunnen stimuleren met geneesmiddelen.’
Wil je meer weten over dit onderzoek? Bekijk het filmpje.
Help je ons mee om in de toekomst kapotte longen te kunnen repareren? Steun dit onderzoek en meld je actie aan.
Startdatum:22-01-2018