Corbetts en Grahams

15-05-2018 | 14:53

Na het afronden van de Munros ga ik verder met de Corbetts (bergen tussen 2500 en 3000 feet) en de Grahams (bergen tussen 2000 en 2500 feet). Dan denk je dat deze gemakkelijker zijn, dat is voor een deel waar. Ze zijn lager waardoor de routes korter worden en er minder hoogteverschil is. Maar ze worden minder vaak gelopen dus de paadjes zijn minder goed.

Daarnaast geldt voor deze bergen het criteria dat er minimaal 150 meter hoogteverschil moet zijn ten opzichte van een andere berg. Dit is bij Munros niet het geval, zou dit wel het geval zijn dan valt de helft van de Munros af. Daardoor liggen de bergen nooit dicht bij elkaar en kunnen er geen mooie circuits gelopen worden.

Geografisch beslaan de Corbetts en Grahams een veel groter gebied, dat maakt deze lijsten leuk. Nieuwe gebieden en gebieden met vooral deze categorieën zijn de eilanden aan de westkust, het verre noorden, de Rough Bounds, de overgang Lowlands / Highlands en Southern Uplands. 

De drie moeilijkste toppen (in de eenvoudigste route is scramblen of korte passage afzekeren met touw noodzakelijk) van het vasteland zijn een Munrotop (Meall Dearg bij Liathach), een Corbett (The Cobbler, rotsblok op de berg) en een Graham (Stac Pollaidh, passage Nasr top). De moeilijke toppen liggen op de eilanden, met name Isle of Skye.

Vandaag heb ik Garbh Bheinn (uitspraak Garvven, betekent wilde berg) gedaan. Het is er mooie berg door het uitzicht, het wilde karakter en het redelijk goede pad. Wel van 50 meter naar 867 meter. Helaas trekt het dicht, vanmiddag is regen voorspeld.